BREZNICA: Provizórne premostenie cez Ondavu strhol prúd pod vodu

28.07.2010 Stropkov

Breznica 28. júla (TASR) - Ženijný most, ktorý osadili vojaci za obcou Breznica, okres Stropkov, cez rieku Ondava v priebehu minulého týždňa, dnes dopoludnia strhol silný prúd vodného toku.
Starosta obce vyhlásil 3. stupeň povodňovej aktivity, provizórne premostenie je po niekoľkých dňoch od jeho inštalácie neprejazdné.
\"Voda začala dramatickejšie stúpať dnes asi o 7.30 h, o 8.00 h začalo s mostom lomcovať, jedna zo strán sa následne uvoľnila a most stiahlo pod vodu, \" uviedol pre TASR starosta Breznice Slavomír Brendza. Ako poznamenal, s takou veľkou vodou sa miestni obyvatelia počas leta zatiaľ nestretli. Podľa jeho slov začala stúpať Ondava ešte v utorok 27. júla vo večerných hodinách, do dnešného rána stúpla o viac ako dva metre.
Most získala obec od Ozbrojených síl SR. Je určený pre obyvateľov regiónu, ktorí sú po masívnom poškodení úseku cesty I. triedy za obcou Miňovce odkázaní pri cestovaní za prácou do Stropkova na takmer 30-kilometrovú obchádzku.
Dočasná štvorkilometrová cesta je kombináciou spevnenej lesnej asfaltovej trasy s poľnými cestami a cestou druhej triedy. \"V tejto súvislosti nám vyšli v ústrety aj poľnohospodárske podniky, ktoré nám umožnili prejazd cez zasiate polia, \" povedal Brendza.
Rozsah poškodenia mosta sa určí podľa slov starostu až keď Ondava dostatočne opadne. \"Ak klesne na potrebnú úroveň a betónové pätky na ktorých bol postavený budú v poriadku, v piatok (30.7. ) ho opätovne osadíme, \" uzavrel Brendza.
 

Vyberte región